Όταν η μανούλα μεγαλώνει μόνη το παιδί της



Η μητρότητα είναι από μόνη της δύσκολη υπόθεση, που γίνεται δυσκολότερη, όταν οι συγκυρίες αναγκάζουν τη μανούλα να μεγαλώσει μόνη της το παιδί. Καλό είναι λοιπόν να προσέξει κάποια πράγματα στην ανατροφή του.

  • Αν σε κάποιες δύσκολες αποφάσεις είχε μέχρι κάποια στιγμή και τη συνδρομή του συζύγου, πλέον πρέπει να αποφασίζει μόνη της. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους, άρα απαιτείται καθαρό μυαλό και όχι βιαστικές πρωτοβουλίες σε ζητήματα εξέχουσας σημασίας.
  • Δεν πρέπει να αμελήσει το κομμάτι της πειθαρχίας του παιδιού, μέσα στην όλη απογοήτευση από την απουσία του συζύγου. Αντίθετα, τα όρια πρέπει να είναι εντελώς σαφή και διακριτά για το παιδί.
  • Ένα βασικό ζητούμενο είναι η ψύχραιμη διαχείριση των αντιδράσεων του παιδιού στην απουσία του μπαμπά. Δεν είναι εύκολο να το δεχτεί, οπότε πρέπει με τη συμπεριφορά της η μαμά να του εμπνεύσει ασφάλεια για το μέλλον.
  • Η σταθερότητα και η συνέπεια πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτες, ακόμα περισσότερο τώρα. Δεν υπάρχει χώρος για πισωγυρίσματα ή συχνές αλλαγές αποφάσεων για το ίδιο θέμα κατά τη διάρκεια την ανατροφής.
  • Είναι χρήσιμο να ακούει συμβουλές από άλλους γονείς ή φίλους σχετικά με το μεγάλωμα του παιδιού, όμως η τελική απόφαση να είναι πάντα δική της. Δεν υπάρχει λόγος να νιώθει ανασφάλεια για το αν είναι σωστή ή λάθος μια πρωτοβουλία επειδή πλέον αποφασίζει μόνη της.

Όταν πάψει να υπάρχει σύζυγος-πατέρας στο σπίτι, αρχίζει ο πραγματικός Γολγοθάς για τη μανούλα που πρέπει να είναι ταυτόχρονα και μαμά και μπαμπάς για το παιδί στα. Μόνο με ψυχραιμία, αυταπάρνηση και συνέπεια μπορεί να συνεχίσει σωστά την ανατροφή του παιδιού.